lördag 14 april 2012

Ryggont

Funderade på en grej. Varför får man aldrig lära sig på t.ex. ridskolorna att hästen kan ha ont även fast den inte haltar? För hältor och sår är det enda man får veta något om. Att hästen t.ex. kan ha ont i ryggen är det aldrig någon som säger något om. Why?

Vi får liksom lära oss att hästen ska lyda oss, och om den börjar bråka och säga ifrån så är den bara dum & då tar man med ett spö eller sätter på sig sporrar så att den får straff. Men om hästen gör så för att den har ont då?
En häst vill ju inte bråka bara sådär, det finns alltid en anledning.

Och hästar vill inte visa sig svaga, de vill inte visa att de har ont. För den häst i den fria flocken som visar att den har ont, den blir utstött eftersom att en svag individ drar ner hela flocken, och då löper det såklart större risk att fler blir tagna av rovdjur.

Tänk egentligen hur många hästar (och det är fler än man tror) som går runt med ont i ryggen eller på andra dolda ställen, för att ingen människa förstått att hästen bråkar för att den har ont. Istället blir den slagen och kallad "hästjävel", bara för att den på sitt sätt försöker säga "hallå! det gör ont när du gör så!"

Det var min lilla fundering. Hoppas att ni som läser detta kan överväga att kolla ryggen på hästen ifall den börjar bråka och inte vill lyssna. Självklart kan hästen ha en dålig dag, precis som vi. Men om det upprepas fler gånger likadant så kan det mycket väl vara så att den har ont.
Det finns ju förstås andra ställen än ryggen den kan ha ont i, men det är väldigt vanligt med ryggproblem hos hästar.

Har själv erfarenheter av detta, och det är grymt svårt att veta. Vet fler som haft samma problem, och det är så himla svårt att upptäcka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar