måndag 8 oktober 2012

Vikten av uppfostran

Varje gång man är i ett nytt stall, på praktik eller på ridskola så är det nästan alltid någon häst som är riktigt ouppfostrad.
Var med om två hästar idag som bokstavligt talat sprang över en. Den ena hade till och med kedja, men respekterade den inte. Vi var tre personer som försökte få dom att stå still så att vi kunde sätta fast dom och pyssla om dom lite, men det tog ett tag.
Förra veckan var det likadant, och då stegrade till och med en av dom mot oss i boxen när vi skulle byta täcke.

Inget av detta är ju hästarnas fel. Det har ju brustit någonstans i hanteringen, men förstår inte hur man kan låta det gå så långt! Man blir ju osäker när det kommer 500kg muskler och bara prejar över en. Man har ju inte ens en liten chans att kunna hålla emot när det händer. Det blir obehagligt till slut, även om hästen inte har för avsikt att göra illa en på något sätt. 

Jag tycker att det är riktigt obehagligt med hästar som trängs eller springer över folk. T.ex. om man ska byta täcke i boxen eller något, och det kommer en rumpa eller en bog och trycker in en i väggen, för att hästen ska vända sig om eller titta på något lite längre bort. Och om man då försöker trycka bort hästen brukar absolut ingenting hända, om inte hästen lutar sig lite mer emot en förstås.
Tycker även det är obehagligt om man ska leda ut/in en häst och den bara bånglar omkring med bogen till höger och vänster, och benen är överallt. Man vill ju inte bli platt liksom. De flesta hästar brukar respektera en och ge sig, eller iallafall lugna sig lite, om man säger till dom på skarpen. Vissa gör det inte. Förmodligen för att det alltid har varit tillåtet att bete sig så, så varför ändra sig nu?

Tycker att det är onödigt att bristande hantering av en häst kan leda till ren livsfara för andra människor. Tycker att det är en självklarhet att hästen ska respektera människor, och inte bara flänga runt som ett jehu. Främst ur säkerhetssynpunkt. 

Vad tycker ni?

2 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig! Sånt är obehagligt, men man får ta vissa hästar som små barn...tyvärr... Zeke är ju sån. Han fullständigt skiter i än om han vill, men han menar absolut inget illa. Men ngt har ju gått snett = ingen har hanterat honom innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis. Det är ju verkligen inte hästens fel, men det kan ju bli rent livsfarligt ifall man inte hanterar hästen rätt från början..

      Radera